LONDEN - Een voorman van de Iraakse oppositie in het buitenland, Ahmad Chalabi, verwerpt een Amerikaans militair bestuur in Irak indien het regime van Saddam Hussein ten val komt. Chalabi is voorzitter van het Iraaks Nationaal Congres (INC) en heeft donderdag in de Britse krant The Daily Telegraph gesteld dat er geen tijd mag verstrijken waarin Irakezen niets over Irak te zeggen hebben.

Chalabi heeft in Washington veel aan de weg getimmerd maar hij is toch gepasseerd door de Amerikaanse regering bij het maken van plannen voor een post-Saddam Hussein tijdperk of na-oorlogs Irak. De Amerikanen denken aan een eigen militair bestuur dat zeker twee jaar moet duren. Chalabi wijst dat in het Britse dagblad fel van de hand: De Irakezen zijn bevlogen onafhankelijk en tevens uitstekend geschikt om hun eigen land te besturen.

Woensdag al noemde Chalabi in het Amerikaanse dagblad The Wall Street Journal de Amerikaanse bezettingsplannen "een recept voor een ramp". Chalabi is een gevluchte bankier die in ballingschap in de jaren negentig vergeefs heeft geprobeerd de verschillende oppositiegroepen onder de paraplu van zijn INC te brengen.