DEN HAAG - Bij een zelfmoordaanslag met een autobom in Tarin Kowt in de Afghaanse provincie Uruzgan zijn vrijdag een Nederlandse militair en vijf Afghaanse kinderen omgekomen. Het gaat om de 20-jarige Timo Smeehuijzen.

Bekijk video

Drie militairen en dertien Afghanen, onder wie drie kinderen, raakten gewond. De Nederlandse gewonden en een aantal Afghanen zijn naar het hospitaal op de Nederlandse basis gebracht.

Commandant der Strijdkrachten generaal Dick Berlijn maakte dat vrijdag bekend. De aanslag leidt er niet toe dat de Nederlanders zich vervroegd uit Afghanistan terugtrekken, zo lieten premier Jan Peter Balkenende en minister Eimert van Middelkoop (Defensie) weten.

"De Afghaanse bevolking kon en kan rekenen op onze steun", aldus de minister. Ook Balkenende zei dat Nederland de Afghanen de steun moet bieden die ze verdienen. Deze zomer beslist het kabinet over een eventuele verlenging van de missie na augustus 2008.

Kamp

De aanslag vond plaats aan het einde van de ochtend in het centrum van Tarin Kowt, op 2 tot 3 kilometer van het Nederlandse kamp.

De bomauto reed vanuit een zijstraat tegen een YPR-pantserwagen van het Nederlandse konvooi aan waarna een enorme ontploffing volgde. De Nederlandse slachtoffers zaten in het voertuig, de gedode kinderen stonden ernaast.

Slag

Berlijn en minister Eimert van Middelkoop (Defensie) spraken van een "laffe aanslag". "Het is een slag voor Defensie en voor Afghanistan", zei Berlijn. De gesneuvelde militair is soldaat eerste klasse van het 42e bataljon Limburgse Jagers.

De gewonden behoren ook tot deze eenheid. Hun toestand is volgens Berlijn stabiel. Enkele Afghaanse gewonden liggen in het ziekenhuis in het stadje.

Militairen

Het is de derde keer dat met een autobom een aanslag op Nederlandse militairen werd gepleegd. De eerste keer waren er vijf gewonden; de tweede keer raakte niemand gewond. Smeehuijzen is de tweede Nederlandse militair in Afghanistan die sneuvelt door oorlogsgeweld.

In april werd de 21-jarige korporaal Cor Strik gedood door een bermbom in de provincie Helmand. Vijf andere Nederlanders lieten in Afghanistan het leven door ongevallen en een zelfmoord.

Families

Op het moment van de bekendmaking had Defensie nog niet alle families van de betrokken militairen kunnen bereiken. Defensie betreurde dat.

"Berichtgeving van de internationale media dwong ons van onze procedure af te wijken", aldus Berlijn. Nog tijdens de persconferentie slaagde Defensie erin wel de familie van Smeehuijzen te bereiken.

Geschokt

Van Middelkoop is "diep geraakt" door de gebeurtenis, zei hij. De minister heeft direct het kabinet ingelicht toen hij in de ochtend werd geïnformeerd over de aanslag. "Het kabinet reageerde geschokt", zei de minister die zijn oprechte deelneming aan de nabestaanden en de familie betuigde.

Deze aanslag geeft volgens Van Middelkoop aan met welke tegenstander de NAVO-macht ISAF te maken heeft in Afghanistan. "Ze zijn er op uit om slachtoffers te maken. Het maakt ze niet of het militairen of kinderen zijn."