DEN HAAG - Een van de belangrijkste Haagse evenementen, muziekfestival KoninginneNach, wordt een stuk kleiner van opzet. De organisatie durft het in verband met een dreigende oorlog tegen Irak niet aan een groot podium op te richten dichtbij de Amerikaanse ambassade.

"Nu staat het licht nog op groen, maar de gemeente kan elk moment zeggen dat het in verband met de veiligheid niet door kan gaan. Dat risico kunnen we niet lopen," zei organisator A. Pronk woensdag.

Het gaat om een van de twee grote podia van het festival, dat elk jaar op de Bosbrug stond, vlakbij de ambassade van de Verenigde Staten. Het andere grote podium was te vinden op het Spuiplein. Voor de organisatie was het geen optie door te gaan met één plek voor grote publiekstrekkers. "Dan is het festival uit balans," aldus Pronk. De KoninginneNach trok vorig jaar 250.000 bezoekers.

Het is nu de bedoeling dat in het oude centrum van de stad gelijkwaardige, kleinere podia komen. Pronk noemde als mogelijke locaties het Plein, het Binnenhof en de Plaats. Voor bands die een massaal publiek trekken, als Krezip en Di-rect, is dan geen plaats meer. Wanneer de organisatie de exacte plannen en de geboekte artiesten bekendmaakt, is nog onduidelijk.