ROTTERDAM - Justitie gaat de Rotterdamse imam K. el Moumni strafrechtelijk vervolgen. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdag bekendgemaakt. De imam deed in mei dit jaar in het actualiteitenprogramma NOVA uitspraken over de schadelijkheid van homoseksualiteit voor de samenleving.

Justitie kan nog niet zeggen op welke grond zij de imam gaat vervolgen. Nadat El Moumni zijn gewraakte uitspraken deed, kreeg de geestelijke een golf van kritiek over zich heen. Ongeveer vijftig instanties en personen onder wie ex-scheidsrechter John Blankenstein, Henk Krol van de Gaykrant, de islamitische homo-organisatie Yoesuf en het Humanistisch Verbond deden aangifte.

De imam is na zijn uitlatingen tweemaal door justitie gehoord. In een gesprek met minister Van Boxtel ontkende de imam in eerste instantie homo-onvriendelijke uitspraken te hebben gedaan. Volgens El Moumni was er sprake van een misverstand. Wel bood de imam Van Boxtel zijn excuses aan voor de ontstane situatie.

Enige tijd later dook echter een door El Moumni geschreven boekwerk met een aantal van zijn preken op. Het proza was in 1998 uitgegeven in Marokko. In een van de preken noemt El Moumni Europeanen lager dan honden en varkens omdat zij homoseksualiteit toestaan.

COC

Het COC

Het COC deed niet zelf aangifte, maar wel de 'jongerenpoot' Hoezo? Expresxo! van de vereniging. "De vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienst zijn natuurlijk ontzettend belangrijk", zei Beerten woensdag. "Maar wie zich daarop beroept en kwetsende uitspraken doet, moet zich dan wel realiseren hoe die uitspraken op bepaalde groepen uitwerken. Het kan leiden tot discriminatie en het is belangrijk dat dat veroordeeld wordt", aldus Beerten.

Reactie El Moumni

De advocaat van El Moumni heeft verontwaardigd gereageerd op de aangekondigde rechtszaak. Het is beschamend te moeten constateren dat in dit in toenemende mate intolerante land een geestelijke voor de rechter moet verschijnen om verantwoording af te leggen over de uitleg van religieuze geschriften, zo schrijft de advocaat L. van den Puttelaar. El Moumni zelf wilde niet reageren op het besluit tot vervolging wegens discriminatie.

Volgens de verklaring van de advocaat had de zaak tegen El Moumni geseponeerd moeten worden. Er was volgens Van den Puttelaar geen opzet om homoseksuelen te beledigen, geen sprake van een strafbaar feit en de uitlatingen van haar cliënt zijn in NOVA selectief weergegeven. In de gehele context bekeken hadden zij moeten leiden tot de conclusie dat van strafbare belediging geen sprake is, aldus Van den Puttelaar.

/NIEUWSRotterdamse imam nuanceert homo-uitlatingenMoslimjongeren steunen omstreden imam via internetMoslims bieden petitie tegen overheidsbemoeienis aan