DEN HAAG - Premier Balkenende heeft begrip voor de angst in de samenleving voor een oorlog tegen Irak en de gevolgen daarvan voor de rest van de wereld. Dat zei hij woensdag in een debat met de Tweede Kamer. Afgelopen weekeinde demonstreerden over de hele wereld miljoenen mensen tegen een dreigende oorlog in Irak.

Video: verkiezingsjournaal

Balkenende zei dat hij zich zeer bewust is van het menselijk leed dat het gevolg zal zijn van een militaire actie. De publieke opinie neemt hij serieus.

"De regering mag nooit voorbijgaan aan de gevoelens in de samenleving. Daar hebben we zorgen over. We moeten tot de laatste centimeter gaan om een vreedzame oplossing te bereiken.

Druk

Maar daarvoor moet de militaire druk zo hoog mogelijk worden opgevoerd om Saddam Hussein te dwingen te ontwapenen. Daarover mag geen greintje onzekerheid zijn. Ook het kabinet kent de verantwoordelijkheid om de militaire druk hoog te houden", aldus Balkenende.

De concrete invulling van die militaire druk is aan de Verenigde Naties, aldus Balkenende. De Veiligheidsraad moet beslissen over de vraag hoe lang Irak nog krijgt en wanneer er sprake is van wezenlijke schending van resolutie 1441.

Chirac

Verder liet Balkenende de kamer weten dat hij de kritiek van de Franse president Chirac op toekomstige Oost-Europese EU-landen "niet verstandig" vindt. De kritiek van Chirac, die Oost-Europese landen "onopgevoed en bijzonder lichtzinnig" gedrag verweet omdat zij president Bush voluit steunen bij zijn Irak-beleid, is volgens Balkenende "geen bijdrage aan de eenheid van Europa". "Alles wat afdoet aan de eenheid is niet gewenst."