DE BILT - In Nederland zijn donderdagmiddag en -avond extreme hoeveelheden regen gevallen. Op sommige plaatsen viel in korte tijd 70 liter per vierkante meter. In de Drentse plaats Hoogeveen raakten twee mensen gewond door het noodweer.

Een persoon raakte lichtgewond nadat een boom op zijn auto was gevallen. Een andere man raakte gewond aan zijn rug nadat hij van een balkon was gevallen. In Nieuweroord, een dorpje ten oosten van Hoogeveen, stortte een huis in. Daarbij raakte niemand gewond.

Bij de meldkamer kwamen in korte tijd 120 meldingen binnen. De gemeente Hoogeveen heeft een crisisteam en een operationeel team ingezet om de ravage te inventariseren. "De situatie is zorgelijk", aldus een gemeentewoordvoerder.

Daken

Zo waaiden daken weg en werden bomen geveld door de harde wind. In Emmen hield het dak van het gemeentehuis het niet door de zware regenval. In de raadszaal kwamen plafondplaten naar beneden waardoor de gemeenteraadsvergadering moest worden afgelast.

Vermoedelijk is de plaats getroffen door een windhoos, meldde het KNMI. "We hebben nog geen foto's om dat te bevestigen, maar gezien de schade lijkt het erop dat gedurende korte tijd een windhoos over Hoogeveen is gegaan."

Uitzonderlijk

In Hoogeveen was de regenintensiteit 'heel uitzonderlijk', zei de woordvoerder van het KNMI. "Er viel 280 millimeter water per uur. Zelfs bij extreem zware buien is dat normaal gesproken niet meer dan 160 millimeter per uur."

Leiden

In Zuid-Holland kreeg de brandweer meer dan 250 meldingen over ondergelopen straten, tunnels, huizen en kelders. Vooral Leiden is zwaar getroffen.

Maar ook veel mensen in Leiderdorp, Sassenheim, Voorschoten en Oegstgeest hebben overlast van de hevige neerslag. "We kunnen lang niet iedereen helpen en moeten prioriteiten stellen. Op sommige plaatsen kunnen we pas over enkele uren zijn. Ik vrees dat dit nachtwerk gaat worden", zei een brandweerwoordvoerder donderdagavond.

Aan het eind van de avond was de intensiteit van het onweer volgens het KNMI afgenomen. Een tweede onweersfront dat aan het begin van de nacht over het land trekt, is naar verwachting minder heftig dan eerder was voorspeld.

Spits

De avondspits ondervond veel hinder door het noodweer. "Waar de hevige regenbuien waren, zag je direct opstoppingen ontstaan", aldus een woordvoerder ANWB. Op het hoogtepunt rond half zes stond er op de Nederlandse wegen in totaal 350 kilometer aan files. Op een normale donderdag is dat ongeveer 250 kilometer. Rond 21.00 uur waren alle opstoppingen opgelost.

De zeer zware regen die met onweer gepaard ging, leidde ook tot meer ongelukken, zo meldde de ANWB. Een woordvoerder van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) had echter niet de indruk dat het drukker was met meldingen over ongevallen.

Schiphol

Het weer vormde ook voor het luchtverkeer een groot probleem. Veel binnenkomende vluchten op Schiphol liepen meer dan een uur vertraging op. Het grootste probleem vormden felle buienformaties die hoog in het luchtruim hingen en waar vliegtuigen niet doorheen konden. Slecht weer in andere delen van Europa veroorzaakten ook vertragingen, aldus de Luchtverkeersleiding Nederland.

Hilversum

In Hilversum kwamen 2600 huishoudens zonder elektriciteit te zitten. Volgens een woordvoerder van energiebedrijf Nuon was dat mogelijk het gevolg van de zware regenval. Door de stroomstoring is ook de zender RTL4 getroffen. De commerciële omroep kan het laatste RTL Nieuws en 4inhetland niet uitzenden.

De NOS kan teletekst niet actualiseren en correspondenten kunnen geen nieuwe items aanleveren. Ook hebben ze door de storing geen beschikking over het laatste nieuws van persbureaus. "We zweten om de uitzendingen vol te krijgen", aldus een zegsman.

"Misschien is er tijdens graafwerkzaamheden ooit schade aan de kabels ontstaan en is door de regen vocht bijgekomen. Dan ontstaat kortsluiting", aldus de woordvoerder van Nuon. Het bedrijf zocht donderdagavond nog naar een waarschijnlijke tweede kabelbreuk.