HAMBURG - In het eerste proces ter wereld over de terreuraanslagen van 11 september 2001 op Washington en New York heeft een rechtbank in Hamburg de Marokkaan Mounir el-Motassadek woensdag veroordeeld tot de maximumstraf van vijftien jaar cel. De rechters achtten de 28-jarige Motassadek schuldig aan medeplichtigheid aan moord in meer dan 3000 gevallen en aan lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Het vonnis was overeenkomstig de eis. De rechtbank achtte bewezen dat de 28-jarige man lid was van een in de Duitse havenstad gevestigde terroristische cel van het netwerk al-Qaeda van Osama bin Laden. Van de cel in Hamburg maakte ook Mohammed Atta deel uit, die op 11 september een Amerikaans vliegtuig kaapte en als piloot het toestel tegen het World Trade Center in New York liet vliegen. Atta zou de hele actie hebben gecoördineerd.

Rugdekking

Volgens de rechters was de verdachte op de hoogte van de plannen voor de aanslagen en heeft hij daarmee ingestemd. Ook al was El-Motassadek niet betrokken bij de uitvoering van de aanslagen, hij heeft volgens de rechters wel voor rugdekking van de groep gezorgd. Hij zou onderzoek naar de verblijfplaats van de zelfmoordpiloten hebben gehinderd. Uit het feit dat hij het testament van zijn vriend Mohammed Atta heeft ondertekend en dat hij van de kaper Marwan al-Shehi een algemene volmacht had gekregen, leidden de rechters af dat hij volop deel uitmaakte van de groep.

El-Motassadek heeft erkend dat hij geld heeft gegeven aan Marwan al-Shehi, die ook aan de aanslagen van 11 september 2001 heeft deelgenomen, en aan de Duitse Marokkaan Said Bahaji. Deze wordt van hulpverlening aan de plegers van de aanslagen verdacht. Volgens El-Motassadek ging het om vriendendiensten en had het niets te maken met hulp aan terroristen. Hij heeft steeds volgehouden onschuldig te zijn en hij stelde tegen geweld voor politieke doelen te zijn. Getuigen in het proces hebben dit volgens de rechtbank weersproken met verklaringen dat zij El-Motassadek hebben horen zeggen dat 'de joden moeten branden' en dat 'wij op de graven van de joden zullen dansen'.

Beroep

De twee advocaten van El-Motassadek hebben aangekondigd in beroep te gaan tegen de uitspraak. De verdediging had vrijspraak bepleit.

Het vier maanden durende proces tegen El-Motassadek werd onder uiterst strenge veiligheidsmaatregelen gehouden. De beklaagde werd elke zittingsdag via een ondergrondse gang naar de rechtszaal gebracht.