AMSTERDAM - Vermeend topcrimineel Willem Holleeder lijdt aan de geslachtsziekte syfilis. Dat gerucht doet althans volgens weekblad HP/De Tijd de ronde onder artsen in het Leids Universitair Medisch Centrum, waar hij in april werd behandeld aan een lekkende hartklep.

Syfilis is een veel voorkomende geslachtsziekte, die goed te behandelen is. Dan moet de ziekte wel in een vroeg stadium opgespoord worden. Gebeurt dat niet, dan kunnen het zenuwstelsel en inwendige organen worden aangetast. In dat geval kan de ziekte tot de dood leiden.

Volgens HP/De Tijd zou Holleeder in dit gevreesde derde stadium zijn beland. Dat zou volgens het blad verklaren waarom zijn nieren uitvielen toen hij in het ziekenhuis een hartoperatie onderging.

Holleeders advocaat Jan-Hein Kuijpers verwijst het verhaal in een reactie naar het rijk der fabelen. Hij gaat de raad van bestuur van het ziekenhuis vragen uit te zoeken wie de bron van het verhaal is. "Ik wil deze flauwekul tot op de bodem uitzoeken. De verhalen over Holleeder worden steeds gekker. Daar moet een einde aan komen."

Het proces tegen Holleeder, die onder meer wordt verdacht van het afpersen van een aantal rijke Amsterdamse vastgoedhandelaren, werd vorige maand uitgesteld tot september. Holleeder revalideert in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen.