GAZA/JERUZALEM - Bij een Israëlische aanval op de Gazastrook zijn in de nacht van dinsdag op woensdag zeker elf Palestijnen gedood. Militairen trokken onder dekking van tientallen tanks en verscheidene gevechtshelikopters onder meer diep Gaza-Stad binnen. Daarbij raakten ze in vuurgevechten verwikkeld met bewapende Palestijnen.

Drie Palestijnen zouden de dood hebben gevonden in hun huis toen Israëlische militairen twee nabijgelegen metaalwerkplaatsen opbliezen met dynamiet. In de werkplaatsen zou munitie worden geproduceerd voor radicale Palestijnen die aanvallen uitvoeren op Israëlische doelen.

Vuurgevecht

Een Israëlische commandant spreekt tegen dat de drie omkwamen door het opblazen van de fabriekjes. "We weten dat tien Palestijnen zijn gedood door accuraat vuur. Als we explosieven gebruiken, ontruimen we naastgelegen huizen om iedereen weg te halen uit de gevarenzone. De kans dat er mensen in dit gebouw waren, bestaat niet", aldus kolonel Imad Faris tegen de Israëlische radio.

De grootschalige actie had plaats in de wijk Tufah in het centrum van Gaza-stad waar in totaal zeven mensen omkwamen. Volgens Palestijnse bronnen vonden naast de drie mensen in hun huis ook twee militante Palestijnen de dood in een vuurgevecht. Daarnaast kwamen een lid van de veiligheidsdienst en een ambulancemedewerker om.

In de wijk Shijaia kwam het eveneens tot een treffen tussen Palestijnen en Israëliërs. Militante Palestijnen schoten op de Israëlische troepen. Een 22-jarige Palestijn ging de binnenvallende troepen te lijf met explosieven en blies zich zelf naast een tank op.

Veiligheidsdienst

In het noorden van de Gazastrook vuurden gevechtshelikopters raketten af op een gebouw van de veiligheidsdienst. Daarbij kwamen drie leden van de inlichtingendienst om. Vijf agenten raakten gewond.

De acties zijn volgens het Israëlische leger een vergelding voor de dood van vier Israëlische militairen op zaterdag. Een mijn vernietigde de tank waar ze in zaten. De gewapende tak van Hamas eiste de verantwoordelijkheid daarvoor op.