ROTTERDAM - "Het is eigenlijk triest dat we dit moeten doen om te zorgen dat mensen gewoon hun werk kunnen doen." Dat zei woensdagmorgen wethouder N. Janssens (Verkeer) voor hij de eerste handboeien uitreikte aan controleurs van het Rotterdamse openbaarvervoerbedrijf RET.

De RET kreeg eerder dit jaar toestemming van het ministerie van Justitie om, voorlopig tot 1 januari 2004, zijn controleurs handboeien te geven. De druppel die de emmer deed overlopen voor de RET en Janssens was een aanhouding door controleurs van een zwartrijder in februari van dit jaar.

Daarmee bemoeiden zich een aantal omstanders waarna de controleurs mishandeld werden. Janssens en RET-directeur R. Clayden wezen de suggestie af dat de handboeien alleen maar meer agressie oproepen.

Alleen de 120 controleurs krijgen ze en dat zijn al bijzondere opsporingsambtenaren, aldus Clayden. Die komen ook alleen maar wanneer er ergens moeilijkheden zijn, of wanneer er een grote controle wordt gehouden. Het is dus absoluut niet zo dat nu opeens alle RET'ers ermee rond gaan lopen, zo zei Clayden.

De handboeien zijn onderdeel van een groter pakket maatregelen om de veiligheid in het openbaar vervoer in Rotterdam te vergroten. Zo zijn er afspraken gemaakt met politie en justitie over optreden bij incidenten. Zo zal de RET in het vervolg bijvoorbeeld altijd aangifte doen en medewerkers juridisch bijstaan bij het verhalen van de schade. Janssens hoopt volgende week met minister Netelenbos (Verkeer) tot overeenstemming te komen over extra geld voor onder andere tourniquets in alle metrostations. Die komen er overigens al meteen op de nieuwe Benelux-tramlijn.