JERUZALEM - De politieke veteraan en Nobelprijswinnaar voor de Vrede Shimon Peres (83) is woensdag door het parlement (Knesset) tot negende president van Israël gekozen. Het presidentschap van Israël is voornamelijk een ceremoniële taak.

Zijn rivalen, Reuven Rivlin van Likud en Colette Avital van de Arbeidspartij, trokken zich na de eerste stemronde terug toen bleek dat Peres met 58 stemmen drie tekortkwam om te worden gekozen. In de tweede stemming kreeg hij de steun van 86 Knesset-leden.

Zeven jaar geleden verloor Peres nog op zeer pijnlijke wijze de strijd om het presidentschap van Moshe Katsav van Likud. Peres verklaarde destijds vooraf aan de stemming bijna zeker te zijn van de post. Uiteindelijk verloor hij de geheime stemming in de Knesset.

Verkrachting

De in Polen geboren Peres moet het ambt van president weer respectabel maken. Zijn voorganger Katsav nam in januari verlof nadat hij was beschuldigd beschuldigd van verkrachting en aanranding. Peres wordt volgende maand beëdigd voor een mandaat van zeven jaar.