VOORBURG - Het aantal gevallen van moord en doodslag in Nederland is vorig jaar opnieuw gedaald. Vooral in de vier grote steden kwamen minder mensen om door geweld, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

In 2006 overleden in Nederland 160 mensen door moord of doodslag, het laagste aantal sinds 1996.

De afname van vorig jaar is volledig toe te schrijven op een halvering in elk van de vier grote steden, waar de meeste moorden plaatsvinden. In Rotterdam waren er gemiddeld 2,2 moorden per honderdduizend inwoners; in Amsterdam ging het om 2,1. Dat is ruim twee keer zo veel als het landelijk gemiddelde.

Den Haag en Utrecht zijn respectievelijk de derde en vierde 'moordsteden' in Nederland.

Weekeinde

Tussen 1996 en 2006 zijn 2500 moorden gepleegd. Het risico om in het weekeinde omgebracht te worden is een kwart hoger dan in de rest van de week. Het CBS vermoedt dat relatief veel moorden tijdens de uitgaansuren worden gepleegd.

Partner

Vrouwelijke slachtoffers werden relatief vaak met een steekwapen of door wurging omgebracht, de helft door hun partner of ex. Vier op de tien mannen werden omgebracht met een vuurwapen, drie op de tien met een steekwapen.

Vier op de vijf moorden op vrouwen vonden plaats in of rond het huis. De helft van de vrouwelijke slachtoffers was tussen 20 en 40 jaar oud.