TEL AVIV/JERUZALEM - Oud-premier Ehud Barak is gekozen tot de nieuwe leider van de Israëlische Arbeidspartij. Hij kreeg dinsdag in een tweede en beslissende stemronde 51,3 procent van de stemmen van de circa 100.000 partijleden.

Dit meldde de krant Haaretz woensdagochtend op zijn website. De oud-chef van de inlichtingendienst Shin Beth, Ami Ayalon, bleef steken op 47,7 procent, aldus de einduitslag. 1 Procent van de partijleden stemde blanko.

"Vandaag word ik voorzitter van de Arbeidspartij in de plaats van Amir Peretz", aldus Barak in het partijhoofdkwartier in Tel Aviv voor honderden juichende aanhangers.

Ayalon felciteerde Barak telefonisch met zijn overwinning en beloofde de uitslag niet aan te zullen vechten. Eerder woensdagochtend zei hij nog op de Israëlische radio dat hij naar de politie zou stappen omdat Barak-aanhangers zouden hebben gefraudeerd met de uitslag. Medewerkers van Ayalon hadden het over "massale fraude" in het voordeel van Barak, met name in Arabische en druzische gemeentes.

Slechte prestaties

De huidige partijleider en minister van Defensie Amir Peretz werd tijdens de eerste ronde eind mei al uitgeschakeld. Hij werd door de partijleden afgestraft voor zijn slechte prestaties tijdens de oorlog tegen de Libanese sjiitische beweging Hezbollah vorig jaar zomer.

Barak, wiens partij deel uitmaakt van de regering, wil overigens dat huidig premier Ehud Olmert zijn koffers pakt wegens de Libanon-oorlog. De kans dat hij de Arbeidspartij echt uit de coalitieregering met Olmerts Kadima terugtrekt, wordt overigens niet groot geacht. De Arbeidspartij kan geen nieuwe regering vormen en nieuwe verkiezingen zijn ook geen optie aangezien de partij in de peilingen op verlies staat.