DEN HAAG - De Koninklijke Marechaussee scoort binnen de krijgsmacht het slechtst met wapenbeheer. De andere onderdelen hebben door verbeteringen sinds 2003 hun wapenbeheer inmiddels op orde. Het lopende jaar moeten betere regels en procedures ertoe leiden dat ook de marechaussee de zaak op de rails krijgt.

Dat hebben minister Eimert van Middelkoop en staatssecretaris Cees van der Knaap dinsdag geschreven aan de Tweede Kamer. Zij antwoordden op 37 vragen van de Kamer over het kritische rapport van de Algemene Rekenkamer over Defensie, dat vorige maand werd uitgebracht.

Onvolkomenheid

Het munitiebeheer is vorig jaar zelfs verlechterd. Kwalificeerde de Rekenkamer dit onderdeel in 2005 nog als een "onvolkomenheid", vorig jaar volgde het stempel "ernstige onvolkomenheid". Volgens de bewindsmannen kwam dat doortegenvallende verbeteringen die de afgelopen jaren waren ingezet. Ook komt de slechtere beoordeling door intensievere conroles, waardoor meer verschillen tussen de administratie en de aanwezige voorraden werden ontdekt.

Maar de kwaliteit van het wapen- en munitiebeheer op zich nam niet af, zo verwijzen de bewindsmannen naar rapportages. Ze wijzen erop dat de verschillen altijd worden onderzocht en dat bij vermeende diefstal aangifte wordt gedaan. De Tweede Kamer krijgt nog te horen hoe vaak dat is gebeurd.