LUXEMBURG - De 27 landen van de Europese Unie stellen hun databanken voor DNA, vingerafdrukken en nummerplaten van auto's voor elkaar open. Niet om er vrijelijk in te speuren, maar wel om te checken of een bepaalde vingerafdruk of een DNA-profiel ook in een databank van een ander EU-land geregistreerd staat.

Dat hebben de EU-ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken dinsdag in Luxemburg afgesproken. Een dergelijk geautomatiseerd systeem zat al in de planning van zeven landen die daarover in 2005 het Verdrag van Prüm sloten. Dit verdrag gaat nu gelden nu voor de gehele EU.

Als de zoekopdracht een 'hit' oplevert, volgt een normaal rechtshulpverzoek om informatie of bijstand. Het Europees Parlement stemde vorige week al in met de plannen.

Doorbraken

Onder het verdrag van Prüm hebben tot nog toe alleen Duitsland en Oostenrijk samen informatie uitgewisseld. Dat leidde in Oostenrijk tot doorbraken in een groot aantal criminele dossiers door vergelijkingen met de Duitse databank. Er kwamen duizend 'hits' uit in zes weken tijd.

De Tweede Kamer heeft overigens dinsdag pas de eerste versie van Prüm uit 2005 goedgekeurd. De grotere, EU-brede versie van het verdrag moet in 2009 operationeel zijn.