AMSTERDAM - De gemeente Diemen heeft ten onrechte een moslima met een boerka gekort op haar uitkering omdat zij na vier sollicitaties nog geen werk heeft kunnen krijgen. Dat oordeelde de rechtbank in Amsterdam, zo staat dinsdag op rechtspraak.nl te lezen.

De gemeente betichtte de moslima van "verwijtbare gedragingen" die direct van invloed zijn op het vinden van een baan. De rechter noemde de maatregel om de vrouw drie maanden lang voor 100 procent te korten een heel zware.

De bemiddelingspogingen zijn volgens de rechtbank in zoverre nog niet uitgeput, dat van de vrouw kan worden gevraagd afstand te doen van het kledingstuk.

Loten

De vrouw kwam bij twee bedrijven niet aan de bak omdat ze een boerka droeg. Bij een ander bedrijf kreeg ze nul op het rekest nadat ze eerst meer informatie had gevraagd. Een vierde functie weigerde ze zelf omdat het hier om de verkoop van loten ging. Hoewel dit telefonisch vanuit huis mogelijk was, kon ze de baan niet aannemen omdat het voor moslims niet is toegestaan te gokken.

Volgens de rechter kan de gemeente in dat opzicht dan ook niet van haar verwachten dat zij gelegenheid geeft tot gokken door het verkopen van loten voor een loterij.

Onredelijk

De rechter vond het verder van belang dat de moslima haar boerka al droeg voordat ze in aanmerking kwam voor bijstand en op zoek moest naar een baan. Op dat moment heeft zij niet te horen gekregen dat het kledingstuk een probleem vormde, staat in het vonnis.

Het is daarom volgens de rechtbank dan ook onredelijk om haar dit nu te verwijten. Het voorstel van de gemeente om de boerka af te doen om beter een baan te kunnen vinden, noemt de rechter dan ook "disproportioneel".