UTRECHT - Wegens poging tot doodslag, bedreiging en rijden onder invloed is tegen de 60-jarige Martin L. uit Utrecht dinsdag bij de rechtbank in Utrecht vijftien maanden gevangenisstraf geëist waarvan vijf voorwaardelijk.

De officier van justitie achtte bewezen dat L. tijdens de rellen in de Utrechtse wijk Ondiep, in maart dit jaar, is ingereden op agenten.

Opjutten

L. gaf toe dat hij in maart na langdurig cafébezoek naar de wijk Ondiep was gegaan omdat hij de rellen wilde zien. Toen het te druk werd, wilde hij weer naar huis. Hij zei echter niet weg te kunnen, omdat de ME de weg versperde.

Hij vertelde de rechtbank dat hij zich liet opjutten door de joelende menigte en vol gas gaf. Er raakten geen agenten gewond. Drie agenten konden net op tijd opzij springen.

Moordwapen

Op de zitting zei L. dat hij dacht tussen de agenten door te kunnen sturen. De officier van justitie vond echter dat L. zijn auto "als moordwapen" had gebruikt. Waren de agenten niet opzij gesprongen, dan waren er doden gevallen, zo zei hij. De officier eiste eveneens een rijontzegging van anderhalf jaar waarvan een half jaar voorwaardelijk.

In Ondiep braken in maart dit jaar rellen uit nadat een politieagent, die zich ernstig bedreigd voelde, een 54-jarige buurtbewoner had doodgeschoten. L. is de laatste van een groep van dertien verdachten die tijdens de rellen werden gearresteerd.

De rechter doet op 26 juni uitspraak.