DEN HAAG - Jongeren onder de zestien die met een fles drank over straat lopen, kunnen mogelijk een boete tegemoet zien. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) overweegt met het strafbaar stellen van het bezit van alcohol de doorverkoop van drank door ouderen tegen te gaan.

Zijn collega André Rouvoet voor Jeugd en Gezin wil nog eens kijken naar de mogelijkheden om breezers uit de supermarkt te halen. Het zou juist de zoetheid van deze mixdrankjes zijn die jongeren ertoe verleiden veel te veel achterover te slaan. Probleem is dat Europese regels alleen onderscheid tussen drankjes toestaan op basis van het alcoholpercentage.

Slemppartijen

De bewindslieden kwamen dinsdag aan het woord in de Tweede Kamer, die opheldering wilde over het beleid van Klink en Rouvoet om drankmisbruik door jonge drinkers in te perken. Aanleiding waren cijfers over kinderen die na slemppartijen in het ziekenhuis belanden. De eerste helft van dit jaar waren dat er tachtig.

Nu is de verkoop van alcohol aan jongeren onder de zestien al verboden. Met het verbod op bezit van alcohol wordt ook de aankoop strafbaar, zei Klink. Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) sprak onlangs met de gemeenten af dat deze mogen gaan beslissen of ze de leeftijdsgrens voor de verkoop willen verhogen van zestien naar achttien jaar.

Controleurs

Ook krijgen gemeenten de controle op de regels in handen. Daarvoor is nu nog de Voedsel- en Warenautoriteit de aangewezen instantie, maar deze heeft te weinig controleurs. Gemeenten mogen ook vergunningen van supermarkten voor drankverkoop gaan intrekken als deze zich niet aan de regels houden.

Verbod

Het CDA wil een verbod op het doorverkopen van alcohol aan te jonge drinkers maar dat is volgens Klink niet uitvoerbaar. Een verbod op het bezit zou dit kunnen ondervangen.

Verder wil CDA-Kamerlid Mirjam Sterk dat ouders van jonge drankmisbruikers die na ziekenhuisopname weer thuis komen, desnoods verplicht hulp bij de opvoeding krijgen. De PvdA wil uitbreiding van het aantal behandelplaatsen voor jeugdige drankverslaafden.