SALE - De rechtbank in de Marokkaanse stad Sale heeft de Marokkaan Amin M. dinsdag veroordeeld tot de doodstraf voor de moord op de Utrechtse Ilona Nemeth.

De straf wordt in dat land niet meer uitgevoerd en komt neer op levenslange gevangenisstraf. De advocaat van M. gaat in hoger beroep.

De toen 34-jarige Nemeth werd op 16 juli 2004 voor het laatst levend gezien. Een jaar later werd haar stoffelijk overschot gevonden in een groenstrook bij station Utrecht Overvecht.

Begraven

M. zelf ontkende dinsdag voor de rechtbank in de Marokkaanse stad Sale Ilona te hebben verkracht en gedood. Hij erkende dinsdag het slachtoffer wel te hebben begraven maar zei naast haar dode lichaam te zijn wakker geworden.

Van de gebeurtenissen daarvoor zegt hij zich niets te kunnen herinneren.

Uitlevering

M. deed dinsdag voor het eerst zijn verhaal voor de rechter. Hij staat terecht voor verkrachting en doodslag en diefstal van eigendommen van het slachtoffer.

M., die de Nederlandse en Marokkaanse nationaliteit heeft, stond in Marokko terecht omdat hij in 2006 in dat land is opgepakt. Marokko levert geen onderdanen uit aan Nederland.

Schadevergoeding

De rechters hadden iets meer dan twee uur nodig om tot de uitspraak te komen. Zij vonden de bewijzen tegen M. sluitend. Zij achtten het bewezen dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan alle feiten die M. ten laste werden gelegd: moord, verkrachting en diefstal. De familie van Ilona Nemeth wezen ze een schadevergoeding toe voor geleden materiële en immateriële schade.

Vrijspraak

De Marokkaanse advocaat van M., Mhamed Saou, bepleitte vrijspraak. Volgens hem was er een groot gebrek aan bewijzen dat zijn cliënt de dader is. Bovendien zijn er, zo zei hij, verklaringen gebruikt van getuigen die niet door de Marokkaanse rechtbank zijn gehoord.

Familieleden van Ilona Nemeth zijn naar Marokko afgereisd. De zus van IIona, Anita, legde een verklaring af voor de rechtbank. Ze zei voor de rechters dat de familie Nemeth de zaak met vertrouwen in handen van de Marokkaanse autoriteiten legt. Ze hoopt dat M. zo lang mogelijk vast komt te zitten. "Niet alleen voor de familie, maar ook voor inwoners van Utrecht", aldus Anita Nemeth. Een woordvoerder van de Utrechtse politie, die jaren bij de zaak betrokken was, zei dinsdag in Sale de straf "passend" te vinden. "Het werk van de Utrechtse recherche is in Marokko getoetst. We hebben alle vertrouwen in de rechterlijke macht in Marokko. Ze bleken over goede feitenkennis te beschikken."