DEN HAAG - Het gerechtshof in Den Haag heeft dinsdag in hoger beroep achttien jaar celstraf opgelegd aan de 32-jarige P. van S. voor de dood en verkrachting van Mariëlla de Geus. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden twintig jaar cel.

Bekijk video

De Gouwenaar bekende eerder dit jaar dat hij de 20-jarige vrouw verkracht had. Zijn verklaring dat hij de Goudse studente niet van het leven heeft beroofd, noemde het hof volstrekt ongeloofwaardig. Mariëlla de Geus kwam op 4 november 2001 om het leven.

De man uit Gouda had het slachtoffer gevolgd vanuit een uitgaansgelegenheid. Hij was achterop haar fiets gesprongen en had haar op een braakliggend terrein bij de Goudse parkeerplaats Potterspoort verkracht.

P. van S. werd in 2005 aangehouden. Hij hield lange tijd vol dat een 'onbekende man' na de verkrachting het slachtoffer zou hebben vermoord.

Vrijgesproken

Deze tweede verdachte, een zwakbegaafde Gouwenaar, werd eerder tot in hoogste instantie vrijgesproken. De rechtbank veroordeelde P. van S. vorig jaar ook tot achttien jaar gevangenisstraf voor verkrachting en doodslag.

Peter Plasman, advocaat van P. van S., verklaarde kort na de uitspraak in cassatie te gaan. "Het is teleurstellend dat het hof mijn cliënt niet heeft vrijgesproken van doodslag. Daar zijn namelijk geen harde bewijzen voor. Er zijn nog andere mogelijkheden waardoor De Geus om het leven kan zijn gebracht."