RIJSWIJK - Secretaris Norbert de Jonge van de Partij voor Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit (PNVD) is niet welkom bij de universiteit Leiden.

Video

De pedoseksueel heeft daar informatie aangevraagd over de opleiding pedagogische wetenschappen. Het College van Bestuur van de universiteit heeft hem dringend ontraden zich in te schrijven. Doet hij dat wel, dan zal zijn inschrijving worden geweigerd.

De Jonge negeert het advies en wil zich tot inschrijven, liet hij dinsdag weten. Als hij wordt geweigerd, spant hij een rechtszaak tegen de universiteit aan.

Orthopedagoog

De Jonge werd in juni vorig jaar weggestuurd van de opleiding tot orthopedagoog aan de Radboud Universiteit te Nijmegen, omdat hij met kinderen zou moeten werken. Kort daarvoor was bekend geworden dat hij secretaris is van de PNVD, die af wil van het verbod op seks met kinderen van 12 jaar en ouder.

De universiteit trok De Jonges inschrijving in. Het College van beroep voor het hoger onderwijs gaf de onderwijsinstelling in april gelijk.

Aantasting

In zijn brief aan De Jonge schrijft het College van Bestuur van de Leidse universiteit dat de inschrijving van een student bij pedagogie die zich openlijk als pedoseksueel presenteert, "een ernstige aantasting" zou zijn van het vertrouwensklimaat binnen de universiteit en "in het bijzonder het departement Pedagogische Wetenschappen".

Kwetsbaar

Pedagogie heeft een bijzondere vertrouwensrelatie met - vaak kwetsbare - opgroeiende kinderen, hun ouders en verdere sociale omgeving. De opleiding gaat uit van "een integratie van theorie en praktijk en maakt veelvuldig gebruik van beeldmateriaal en observaties van kinderen, vaak in een privé- of anderszins kwetsbare situatie", schrijft het College van Bestuur.

De woordvoerder van de universiteit zegt eventuele juridische stappen van De Jonge met vertrouwen tegemoet te zien. De Jonge denkt dat hij een goede kans maakt, omdat het College van beroep de Radboud Universiteit onder meer wegens haar katholieke identiteit in het gelijk stelde.