ZOETERMEER - De FNV-bond Abvakabo en de bewaardersbond BPSAG stemmen niet in met de huidige plannen voor meer gedetineerden op een cel. Dat hebben zij dinsdag gemeld.

De bonden zijn bijzonder teleurgesteld in de reactie van Justitie op hun eisen voor 'twee gedetineerden in een cel'. Ze zien onvoldoende concrete garanties voor het personeel. "Wij hebben de indruk dat u onzorgvuldig omgaat met de belangen van het personeel, met name waar het de veiligheid betreft", schrijven de bonden aan het ministerie, vooruitlopend op overleg woensdag.

De vakbonden eisen onder meer dat de cellen door twee of meer bewaarders worden geopend. Het ministerie vindt deze voorwaarde "te ongenuanceerd".

Cursus voor bewaarders

De bonden willen ook dat de bewaarders een cursus krijgen voordat meerdere gevangenen per cel worden opgesloten. Het ministerie wil de cipiers een specifieke training geven nadat de proef met de meermanscellen al is ingegaan. Het onderschrijft ook niet dat alle cellen bij aanvang al aan de bestaande normen moeten voldoen. Desnoods kunnen cellen later worden verbouwd.

Dreiging acties

Vakbonden hebben onlangs al gedreigd met acties als het ministerie de veiligheidsmaatregelen niet aanscherpt. De proef met meermanscellen zou 1 maart moeten ingaan. Daarvoor is het oog gevallen op inrichtingen in Breda, Vught, Tilburg, Limburg-Zuid, Utrecht, de Achterhoek en Rijnmond.