RAMALLAH - De Fatah-partij van president Mahmoud Abbas neemt binnen enkele uren een besluit of de seculiere partij de Palestijnse regering van nationale eenheid verlaat. Dat maakte een woordvoerder van Fatah dinsdag bekend.

De seculiere Fatah vormt sinds drie maanden een regering met de islamitische beweging Hamas. De regering moest een eind maken aan het geweld, maar dat lukt niet. Sinds zaterdag vechten aanhangers van beide partijen opnieuw met elkaar in Gaza waarbij al meer dan 22 doden zijn gevallen.

Hamas

De gewapende vleugel van Hamas heeft dinsdag in Gaza-stad het hoofdkwartier van een door Fatah gedomineerde veiligheidsdienst bestormd. In de omgeving van het complex zijn zware explosies en automatisch geweervuur te horen.

Hamas eiste eerder op de dag in een ultimatum dat gebouwen van de militaire inlichtingendienst, de presidentiële garde, de nationale veiligheidsdienst en de preventieve veiligheidsdienst in Gaza zouden worden ontruimd. Nadat de deadline was verstreken werd het kantoor van de nationale veiligheidsdienst aangevallen, aldus getuigen.

Nonsens

Fatah-woordvoerder Abdel-Hakim Awad verwierp de eis van Hamas direct. "De veiligheidstroepen zullen geen aandacht besteden aan die nonsens en zij zullen de hoofdkwartieren van de veiligheidsdiensten met alles wat in hun macht ligt beschermen", zei hij.

Verhagen

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) is pessimistisch over het Israëlisch-Palestijnse conflict. Dat zei hij dinsdag tijdens een gezamenlijke persconferentie met zijn Israëlische collega Tzipi Livni.

Tijdens zijn bezoek aan het Midden-Oosten zijn de gevechten in de Gazastrook ernstig opgelaaid. Verhagen zei het te betreuren dat zijn bezoek niet op een vrediger moment plaats heeft. Maar hij houdt vol dat er een doorbraak bereikt moet worden in de impasse die nu is ontstaan.