ANKARA - Secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer heeft Turkije gevraagd om "maximale terughoudendheid" tegenover de strijders van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) in Noord-Irak. De NAVO-chef liet dat dinsdag weten aan verslaggevers, na zijn gesprek met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Gul.

Ook zei De Hoop Scheffer dat de NAVO geen directe rol kan spelen in het conflict met de Koerdische rebellen. De Turkse regering staat onder toenemende druk een inval te doen in het noorden van Irak om de Koerdische strijders, die hun aanvallen in Turkije afgelopen weken hebben geïntensiveerd, te stoppen.

De Turkse Premier Tayyip Erdogan zei dinsdag in reactie op speculaties over een inval, dat Turkije zich richt op het bestrijden van de Koerdische rebellen binnen de eigen grenzen.

Geweld

In Frankrijk zijn dinsdag acht leden van de PKK aangehouden in verband met een onderzoek over 'gewelddadigheden tegen Turkse belangen', volgens bronnen die bekend zijn met het dossier.

De arrestanten worden ervan verdacht lid te zijn van jeugdbewegingen van de in Turkije verboden PKK. Leden hiervan plegen aanslagen op Turkse winkels en organisaties in Frankrijk.