BRUSSEL- De klap is hard aangekomen in de Antwerpse diamantwereld. Tientallen handelaren troffen na het weekeinde een lege kluis aan in het plaatselijke Diamant Center. Een slijperij stuurde al zijn dertig werknemers naar huis omdat de volledige diamantvoorraad was gestolen.

De dieven gingen aan de haal met miljoenen euro's aan diamanten maar ook geld, juwelen en goud. In het gebouw zitten tientallen handelaren, diamantslijpers en makelaars. Van de 180 kluizen in de ondergrondse 'kofferzaal' van het gebouw waren er 120 opengebroken en volledig leeggehaald.

Tal van Belgische kranten spreken al van de 'kraak van de eeuw', negen jaar na een grote diamantroof in de wijk, waar de dieven voor ruim 4,5 miljoen euro buitmaakten.

Raadsel

Hoe deze keer de dieven zijn binnengekomen is een raadsel, omdat er geen braaksporen waren. Ze moeten zich hebben laten insluiten of hulp van binnenuit hebben gehad. De inbrekers beschikten kennelijk over de codes van het inbraakalarm en wisten hoe verborgen beveiligingssystemen te omzeilen en de stalen toegangsdeur te openen. Allerlei detectoren waren onklaar gemaakt, beschrijft de krant De Standaard.

De dieven werden kennelijk in hun werk gestoord. De kluizen aan de rechterkant van de kofferzaal lieten ze ongemoeid en ook lieten ze materiaal zoals breekijzers, metaalscharen en handschoenen achter.

Slechte zaak

Voor de reputatie van de Antwerpse diamantsector is dit een slechte zaak. Diamantairs komen volgens een woordvoerder van de Hoge Raad voor Diamant, de brancheorganisatie, naar de stad omdat ze in een veilige en stabiele omgeving zaken kunnen doen. Ruim driekwart van de ruwe diamanten in de wereld wordt via Antwerpen verhandeld. De omzet bedroeg vorig jaar ruim 26 miljard dollar.

Een troost is misschien dat de vorige kraak opgelost is. Het kopstuk van de bende kreeg vijf jaar. Intussen zou hij weer op vrije voeten zijn. De krant Het Laatste Nieuws citeerde dinsdag een boze diamantair: "We hebben hem hier vorige week nog in de wijk gezien".