DEN HAAG - De hele VVD-fractie accepteert de lijn die fractieleider Mark Rutte maandag in een interview in De Telegraaf heeft uitgezet. Rutte heeft dat dinsdag na de wekelijkse fractievergadering gezegd. Ook Tweede Kamerlid Rita Verdonk steunt de lijn-Rutte, zei ze na afloop van de vergadering. "De lijn is helder. Afspraak is afspraak."

In de wandelgangen van de Tweede Kamer voegde ze daaraan toe dat ze zich niet de mond laat snoeren. "We hebben afspraken gemaakt en binnen die afspraken kan ik uitstekend werken", aldus Verdonk.

Anoniem

Diverse fractieleden hadden voor de vergadering anoniem kritiek geuit op het Telegraaf-interview van Rutte. Rutte zei daarin dat VVD-Kamerleden zich in het openbaar niet mogen uitlaten over de koers van de partij of over de partijleider. Ze dienen zich te beperken tot hun eigen portefeuille.

Rutte heeft naar zijn zeggen zijn uitspraken dinsdag kort toegelicht in de fractie. Volgens hem bleek dat er geen noodzaak was voor verdere discussie. Volgens zijn woordvoerder heeft de bespreking van het onderwerp maar twee minuten geduurd.

Orde

Het Telegraaf-interview van Rutte was vooral bedoeld om Verdonk, die hij vorig jaar in de strijd om het lijsttrekkerschap van de partij nipt versloeg, tot de orde te roepen. Verdonk geeft er geregeld blijk van haar ambities op het partijleiderschap nog niet te hebben opgegeven. Vorige week noemde ze Rutte in een interview "niet echt rechts".

Woensdag verschijnt het eindverslag van een commissie onder leiding van oud-minister Sybilla Dekker, die de verkiezingsnederlaag van de VVD van november vorig jaar heeft geanalyseerd. Delen van het rapport lekten al uit.

Ambities

De commissie bekritiseert de hele partijtop, maar vooral partijvoorzitter Jan van Zanen. Hij zou niet genoeg hebben gedaan om vorig jaar de lijsttrekkersverkiezingen tussen Rutte en Verdonk in goede banen te leiden. De commissie-Dekker stelt ook dat de partijleider in de VVD de koers bepaalt en dat er geen plaats is voor "sluimerende ambities" van anderen.

De VVD-top, inclusief Verdonk, is maandagavond bijgepraat over het rapport. De fractie bespreekt het dinsdagmiddag. Dekker is ook aanwezig bij die bijeenkomst.