ARNHEM - De journalist Vik Franke wordt niet vervolgd voor het zelf schieten op vijandelijke strijders, vorig jaar in de Afghaanse provincie Uruzgan. Het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem, belast met militaire zaken, heeft besloten geen strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar zijn aandeel in de schietpartij.

Een woordvoerster van het OM in Arnhem heeft dinsdag een bericht daarover in de Volkskrant bevestigd. Het besluit van het OM is gebaseerd op het feitenonderzoek dat de Koninklijke Marechaussee heeft verricht in deze zaak. Omdat er geen nader onderzoek wordt ingesteld, is Franke officieel geen verdachte geweest.

De filmmaker kwam in opspraak toen hij vorig najaar wekenlang optrok met Nederlandse commando's in Uruzgan en zelf met een wapen van een van de militairen het vuur opende op de tegenstander. Dat gebeurde toen ze in een hinderlaag waren geraakt en lang onder vuur lagen. Hij sprak later van een "duidelijk geval van zelfverdediging."

Hinderlaag

Het OM volgt deze redenering. Volgens de woordvoerster is uit het feitenonderzoek gebleken dat de militaire eenheid waar Franke bij zat, in een goed voorbereide hinderlaag terecht was gekomen. Het ging om een kwetsbare situatie en onder deze omstandigheden valt zijn handelen onder noodweerexces.

Journalisten die 'embedded' meegaan op een patrouille in Uruzgan, mogen alleen schieten uit zelfverdediging, als de militairen in die situatie niet meer voor hun veiligheid kunnen zorgen. Deze instructie wordt sinds het voorval met Franke aan verslaggevers duidelijk gemaakt. "Een journalist is een toeschouwer en geen deelnemer", aldus een woordvoerder van Defensie. Hij wil verder niet reageren op het besluit van het OM.