AMSTERDAM - Een milkshake met extra voedingstoffen en visolie kan wondinfecties na een zware operaties voorkomen. Dat is gebleken uit onderzoek op de afdeling voor intensieve zorg van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.

Incentivist-anesthesist R. Tepaske gaf 50 patiënten vijf dagen voor hun hartoperatie naast de gewone maaltijden een milkshake. De helft kreeg een gewone eiwitrijke milkshake. De anderen dronken een milkshake die was verrijkt met een voedingssupplement dat bestond uit aminozuur arginine, nucleotiden en omega-23 meervoudig onverzadigde vetzuren afkomstig uit visolie.

Patiënten die de gewone milkshake hadden gedronken bleken na de operatie vier keer zo vaak wondinfecties te krijgen dan de drinkers van de medische shake. Patiënten die extra waren gevoed door het supplement konden twee dagen eerder naar huis.

Een verblijf in het ziekenhuis is meestal niet goed voor de eetlust van ernstige zieken. "Patiënten verliezen vaak 10 kilo spierweefsel per week", zegt Tepaske in het AMC-magazine

Zonder die bijvoeding gaan organen slechter functioneren en neemt de afweer af. De aminozuren zijn noodzakelijk voor het herstel van het spierweefsel en voor het immuunsysteem, visolie stimuleert de afweer en necleotiden gelden als bouwstenen voor DNA.