OTTAWA - De NAVO kan het niet alleen af in Afghanistan. De Europese Unie, de Verenigde Naties en de internationale ontwikkelingsorganisaties zullen er nadrukkelijker aanwezig moeten zijn. Dat zei premier Jan Peter Balkenende maandag in een toespraak in het Canadese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Nadat hij een gesprek had gehad met zijn ambtgenoot Stephen Harper, drong Balkenende aan op meer kantoren en meer programma's van de Verenigde Naties in het zuiden van het land. Ook vindt hij dat de Afghaanse regering zelf meer troepen en politie daarnaartoe moet sturen.

Verlengen

Dat moet leiden tot een beter bestuur en dat is wezenlijk om het door geweld verwoeste land om te vormen naar een welvarende democratie. Balkenende zei nauw contact te willen onderhouden met de Canadese regering over Afghanistan, maar wilde niet vooruitlopen op het besluit dat het Nederlandse kabinet deze zomer neemt over het verlengen van de aanwezigheid van Nederlandse troepen.

De Nederlandse inspanningen om het land te ontwikkelen, zullen in ieder geval doorgaan tot eind 2009, aldus Balkenende. Afghanistan is een van de armste landen ter wereld en kan blijven rekenen op Nederlandse betrokkenheid.

Afrika

De premier voegde er echter aan toe: "Tegelijkertijd moeten we niet de enorme noden in andere delen van de wereld uit het oog verliezen. Dat geldt met name voor een aantal Afrikaanse landen", aldus Balkenende. Ook daar nopen de omstandigheden tot de betrokkenheid van de internationale gemeenschap, en dus ook van Nederland, zei de premier.