LEEUWARDEN - Het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden gaat onderzoek doen naar de anonieme brief met informatie over de nog niet opgeloste moord op Marianne Vaatstra. Dat meldde het OM maandag.

De 16-jarige Vaatstra uit het Friese Zwaagwesteinde werd in 1999 in de nacht na Koninginnedag bij Veenklooster verkracht en vermoord. Vader Bouke Vaatstra kreeg vorig jaar een anonieme brief over de moord op zijn dochter.

Volgens de auteur is op 3 mei 1999 onder strikte geheimhouding een asielzoeker overgeplaatst van het azc in Kollum, vlak bij Veenklooster, naar een speciale afdeling van het azc in Musselkanaal. Kort daarna is de man volgens de briefschrijver via Schiphol uitgezet naar eigen land, waar hij werd gezocht voor de moord op diverse vrouwen.

Origineel

"We gaan kijken of wat er in die brief wordt beweerd klopt", aldus een zegsvrouw van het OM. "Misschien duurt dat een paar weken, maar misschien hebben wel alles ook wel snel op een rijtje." Het OM wil de orginele brief graag hebben. Vaatstra zegt die wel te willen geven als het OM daar om vraagt.

De Telegraaf drukte de brief zondag in de krant af. Vaatstra wil niet zeggen waarom hij de brief pas recent openbaar heeft gemaakt.. "Daar zijn verschillende redenen voor, het was nu de goede tijd", aldus Vaatstra.

Teeven

VVD-Kamerlid Fred Teeven zei maandag dat hij wil weten waarom er destijds geen DNA-materiaal is afgenomen bij de man en waarom dat later niet alsnog via een rechtshulpverzoek is geprobeerd. Hij heeft minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en staatssecretaris Nebahat Albayrak schriftelijke vragen gesteld. Wat Teeven betreft, komt de zaak dinsdag ook aan de orde in het vragenuurtje in de Kamer.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers, wil pas dinsdag na het vragenuurtje reageren op de beweringen in de brief.

Bouke Vaatstra is nog elke dag bezig met de moord op zijn dochter. "Maar ik kan de knop ook wel omdraaien, ik kan nog wel een normaal leven leiden", stelt de Fries.