DEN HAAG - Minister Camiel Eurlings van Verkeer moet leiderschap tonen en ervoor zorgen dat de A4 door Midden-Delfland alsnog versneld wordt aangelegd. Hij moet desnoods ambtenaren terugroepen van vakantie om ontstane problemen op te lossen.

Dat heeft voorzitter Bernard Wientjes van de werkgeversorganisatie VNO-NCW maandag gezegd.

In een interview op de eigen website wijst Wientjes erop dat al vijftig jaar wordt gesproken over het ontbrekende stukje van 7 kilometer A4 tussen Den Haag en Rotterdam.

Decennia geleden werd al een dijklichaam aangelegd voor de weg die niet kwam. "Een onvoorstelbaar voorbeeld van wanbeleid", aldus de werkgeversvoorman.

Rekenfout

Een jaar geleden ondertekenden Eurlings' voorganger Karla Peijs en vrijwel alle betrokken partijen nog een zogenoemd bestuursconvenant. Daarin stond dat de aanleg in 2008 zou beginnen en in 2013 zou zijn afgerond. Een rekenfout van Rijkswaterstaat gooide echter roet in het eten. Vorige week maakte Eurlings bekend dat de oplevering pas is voorzien in 2015.

De aanleg van het ontbrekende stukje A4 werd in juni 2006 begroot op 641 miljoen euro. VNO-NCW verwacht dat de uiteindelijke kosten circa 700 miljoen euro gaan bedragen.