DEN HAAG - De VVD in de Tweede Kamer wil opheldering over nieuwe informatie over de nog altijd niet opgeloste moord op Marianne Vaatstra.

Aanleiding is een anonieme brief aan de ouders van het meisje waarin staat dat een levensgevaarlijke asielzoeker kort na het misdrijf in het geheim vanuit een nabijgelegen asielzoekerscentrum (azc) is overgeplaatst en vervolgens is uitgezet.

Dagblad De Telegraaf heeft de brief zondag gepubliceerd. VVD-Kamerlid Fred Teeven zei maandag dat hij wil weten waarom er destijds geen DNA-materiaal is afgenomen bij de man en waarom dat later niet alsnog via een rechtshulpverzoek is geprobeerd.

Hij heeft minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en staatssecretaris Nebahat Albayrak schriftelijke vragen gesteld. Wat Teeven betreft, komt de zaak dinsdag ook aan de orde in het vragenuurtje in de Kamer.

Onschuldig

De 16-jarige Vaatstra uit het Friese Zwaagwesteinde werd in 1999 in de nacht na Koninginnedag bij Veenklooster verkracht en vermoord. Vijf mannen zijn ooit verdacht van de moord, maar zij bleken na DNA-tests onschuldig.

Van ruim achthonderd mannen uit de omgeving van Veenklooster is door justitie DNA afgenomen, maar ook dat leverde geen dader op.

Geheimhouding

Volgens de auteur van de anonieme brief is op 3 mei 1999 onder strikte geheimhouding een asielzoeker overgeplaatst van het azc in Kollum naar een speciale afdeling van het azc in Musselkanaal.

Kort daarna is de man volgens de briefschrijver via Schiphol uitgezet naar eigen land, waar hij gezocht werd voor de moord op diverse vrouwen.

Uitgezet

Teeven wil weten of dat allemaal klopt, naar welk land de asielzoeker is uitgezet en of de toenmalige bewindslieden van Justitie daarover zijn geïnformeerd. Ook vraagt hij of er naar aanleiding van de zaak in 1999 en 2000 medewerkers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zijn ontslagen.

Teeven eist een duidelijke reactie. "Ze moeten niet aankomen met de mededeling dat ze niets kunnen zeggen, omdat het om een lopende strafzaak gaat", zei hij.