PARIJS - De partij van de nieuwbakken Franse president Nicolas Sarkozy, de Unie voor een Volksbeweging (UMP) heeft zondag in de eerste ronde van de parlementsverkiezingen een overwinning behaald. Dat bleek zondagavond uit de eerste uitslagen. Sarkozy kan in de Nationale Vergadering rekenen op een zeer grote meerderheid.

Video

De socialistische ex-presidentskandidate Ségolène Royal deed zondagavond een dringend beroep op de kiezers dan toch komende zondag naar de stembus te komen. Ze moeten dan voorkomen dat de UMP naast het presidentsschap ook de absolute meerderheid in de volksvertegenwoordiging krijgt. Veel kiezers moeten volgens Royal treurig en teleurgesteld zijn zo vlak na de presidentsverkiezingen, maar ze moeten een balans in de politiek veilig stellen.

Komende zondag wordt in de kiesdistricten waar geen kandidaat met een opkomst van minstens een kwart van de stemgerechtigden meer dan de helft van de uitgebrachte stemmen won, een tweede ronde gehouden voor de twee beste kandidaten. Maar volgens peilingen hoeft Sarkozy voor een meerderheid van opposanten in de Nationale Vergadering beslist niet te vrezen.

Fillon

De nieuwe Franse premier François Fillon heeft de kiezers zondagavond ook opgeroepen aanstaande zondag massaal te stemmen om de regering aan "een meerderheid voor actie" te helpen. De opkomst was zondag erg laag met naar schatting iets meer dan ruim 60 procent van de stemgerechtigden die kwam opdagen. Vorige maand kwam 84 procent naar de stembus om uiteindelijk Sarkozy tot president te kiezen.

De man die zich als nieuw alternatief in het politieke centrum heeft gepresenteerd, François Bayrou, gaf net als Royal zondag snel blijk van zijn teleurstelling. Hij kreeg naar schatting slechts 7 procent van de stemmen. Als presidentskandidaat kreeg hij in mei nog 18,5 procent. Bayrou waarschuwde dat de "golf" van de UMP een politieke onevenwichtigheid heeft geschapen waar Frankrijk nog veel spijt van krijgt. Bayrou's nieuw partij, de Democratische Beweging (MoDem) kan op slechts vier zetels rekenen.

Sarkozy's UMP zou kunnen rekenen op veel meer afgevaardigden in de 577 zetels tellende Nationale Vergadering dan de 359 die de beweging nu heeft. De socialistische SP zou veel van de huidige 149 zetels verliezen, misschien zelfs de helft van zijn zetels.