AMSTERDAM - De Amerikaanse president George Bush wil dat er snel verandering komt in de situatie in de Servische provincie Kosovo. Tijdens zijn bezoek aan Albanië pleitte hij zondag voor snelle stappen naar de onafhankelijkheid van het staatje, zo meldt CNN zondag.

Bush zei in een gesprek met de Albanese president Berisha dat hij zich zorgen maakt over de strijd tussen Servië en Kosovo. Er worden veel beloftes gemaakt aan Kosovo, maar nu is het tijd voor een doorbraak, aldus de president. "Er moet snel iets gebeuren en het eindresultaat is onafhankelijkheid".

Negentig procent van de inwoners van Kosovo is Albanees. Zij strijden al jaren voor afscheiding van Servië. De Servische regering is echter niet bereid de provincie los te laten.

Sinds 1999 is Kosovo onder regering van de Verenigde Naties. NAVO-troepen zijn gestationeerd in het hele gebied om de vrede te bewaken. De Servische regering heeft geen zeggenschap over Kosovo.

Rusland

Rusland steunt Servië in het behoud van Kosovo. Zaterdag benadrukte de Russische president Poetin dit nogmaals in een gesprek met de Servische premier Kostunica in St. Petersburg.

Met een resolutie in de Veiligheidsraad proberen Westerse landen in de VN al jaren de onafhankelijkheid van Kosovo te bewerkstelligen. Rusland gebruikt keer op keer haar veto om de afscheiding te voorkomen.