AMSTERDAM - Huisartsen en patiënten zijn het erover eens dat de oorzaak van erectiestoornissen vooral tussen de oren zit. Huisartsen zien in 95 procent van de gevallen een psychische oorzaak voor impotentie. Van oudere patiënten deelt 67 procent die mening.

Dat blijkt uit een dinsdag verschenen onderzoek dat is uitgevoerd door Intomart. Voor het onderzoek werden 84 huisartsen en 200 patiënten (mannen en vrouwen) van 40 jaar en ouder ondervraagd.

Niet meer dan 1 procent van alle problemen waarmee patiënten naar de huisarts komen, betreft erectiestoornissen, terwijl een kwart van de mannen er ooit last van heeft. De drempel naar de huisarts is kennelijk hoog, stelt het onderzoeksbureau vast. De huisarts acht zich wel bij uitstek de behandelaar die moet bepalen of de patiënt in aanmerking komt voor een erectiepil en ziet het liefst de patiënt in de praktijk.

Volgens het onderzoek vindt de huisarts dat in de media onvoldoende aandacht is voor de gevolgen van de stoornis bij de man. Voor impotente mannen heeft die een zeer negatief effect op de kwaliteit van leven.

Intomart stelt op grond van het onderzoek dat de Nederlander - in het onderzoek was die gemiddeld 55 jaar, frequentie 5,4 keer per maand - seks zo spontaan mogelijk beleeft. De meest ideale situatie voor seks is een spontane, niet geplande vrijpartij. In de ochtend of 's avonds na zessen en soms na een uitgebreide maaltijd.