DEN HAAG - Badgasten aan de kust van Noord- en Zuid-Holland kunnen gerust een duik nemen in de Noordzee. Van een verhoogd gezondheidsrisico door vies water is geen sprake. Dat zegt de Directie Noordzee van Rijkswaterstaat in reactie op het alarm dat de ANWB maandag sloeg over de vervuiling van het Noordzeewater.

Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat hanteert de ANWB voor de uitreiking van Blauwe Vlaggen, het internationale symbool voor schone en veilige stranden en jachthavens, streefwaarden die minimaal tienmaal zo streng zijn als de wettelijke normen.

"De Blauwe Vlaggen zijn een keurmerk dat niets zegt over gezondheidsrisico's", zei de woordvoerder van Rijkswaterstaat dinsdag.

Meetplaatsten

Van mei tot september meet Rijkswaterstaat op 33 plaatsen langs de Hollandse kust om de twee weken de vervuiling van het zeewater. Vaker meten, zoals de ANWB bepleit, heeft volgens de woordvoerder geen zin. Ook in uitbreiding van het aantal meetplaatsen, ziet Rijkswaterstaat niet veel.

De ANWB noemt acht plekken waar Rijkswaterstaat ook zou moeten meten. Maar de dienst zegt de vervuiling van het water al in de gaten te houden op de kwetsbare punten: strandovergangen en plekken waar riolen en op zee uitkomen.