BRUSSEL - Ruim 7,7 miljoen Belgen gaan zondag naar de stembus om een nieuw federaal parlement te kiezen. Ze mogen een stem uitbrengen voor 150 nieuwe kamerleden en veertig rechstreeks verkozen senatoren.

In België geldt nog een opkomstplicht. Wie niet komt stemmen, riskeert een boete. Blanco of ongeldig stemmen mag wel.

De stembureaus gingen om 8.00 uur open. In de gemeenten waar met papieren stembiljetten wordt gewerkt, sluiten de stembureaus om 13.00 uur hun deuren.

De stembureaus waar elektronisch wordt gestemd, gaan om 15.00 uur dicht. De eerste uitslagen worden tussen 16.00 en 17.00 uur verwacht.

Paars

De verkiezingen zullen waarschijnlijk een einde maken aan acht jaar 'paars' onder de Vlaams-liberale premier Guy Verhofstadt.

De Vlaamse christen-democraat Yves Leterme is de grote favoriet om Verhofstadt op te volgen als federaal premier. Leterme is nu nog minister-president van Vlaanderen.

Vlaams Belang

De partij van Leterme, de CD&V, staat samen met kartelpartner N-VA in alle peilingen op forse winst en wordt de grootste in Vlaanderen. CD&V/N-VA wordt waarschijnlijk gevolgd door het Vlaams Belang, dat eveneens wint ten opzichte van vier jaar geleden toen het nog meedeed onder de naam Vlaams Blok.

Die partij werd echter in november 2004 opgeheven vanwege een veroordeling voor racisme.

Regering

De regeringspartijen verliezen fors: de socialistische sp.a wordt samen met kartelpartner Spirit waarschijnlijk de derde partij in Vlaanderen en de liberale Open Vld van Verhofstadt met ongeveer 8 procent verlies de vierde.

In Wallonië bepalen de socialistische PS en de liberale MR wie de grootste wordt. De PS is dat al sinds decennia en het zou Verhofstadt nieuwe kansen geven als de MR de grootste wordt.

Walen

Belgen kunnen niet kiezen voor landelijke kandidaten. Vlamingen stemmen voor Vlaamse lijsten, Brusselaars en Walen voor Waalse lijsten. De Walen leverden 33 jaar geleden met de socialist Edmond Leburton voor het laatste een federale premier.