KIGALI - Het Rwandese parlement heeft ingestemd met de afschaffing van de doodstraf. Met de stap hoopt het land de uitlevering van verdachten van de volkerenmoord van 1994 te vergemakkelijken. Daders die hun toevlucht elders, waaronder Europa, hebben gezocht worden nu veelal niet uitgeleverd omdat ze mogelijk de doodstraf opgelegd krijgen.

Van de aanwezige politici stemden vrijdagavond laat 45 voor afschaffing. Vijf parlementariërs onthielden zich van stemming. Dertig andere parlementsleden waren niet aanwezig.

Overlevenden van de massaslachtingen die 800.000 mensen het leven kostten, hebben met instemming gereageerd op het besluit de doodstraf te schrappen die ook voor 1994 kon worden opgelegd.

"Het weerhield mensen er niet van de kapmessen op te nemen en hun naasten af te slachten. Daarom zijn we niet bezorgd om het schrappen ervan", aldus de voorman van een organisaties voor overlevenden.

De stap maakt ook mogelijk de weg vrij voor het Rwanda-Tribunaal van de Verenigde Naties zaken over te hevelen naar de Rwandese justitie.