AMSTERDAM - Het KNMI houdt er rekening mee dat zaterdag opnieuw een weeralarm moet worden afgekondigd. De ontwikkeling van het onweer valt rond 14.00 uur mee, een nieuw weeralarm hangt af van de ontwikkelingen in de komende uren, zegt meteoroloog Rob Groenland van het KNMI.

Bekijk video

In Zuid-Limburg is sprake van 'normaal' onweer, maar in het noordoosten wordt binnen een paar uur onweer met hevige regenval verwacht.

Vrijdag gaf het KNMI een weeralarm af omdat zwaar onweer en regen voor gevaarlijke situaties en overlast zorgden. Vooral het zuiden van Nederland en Noord- en Zuid-Holland kregen met het noodweer te kampen.

Getroffen

In Goirle kwam een vrouw om het leven toen zij op straat werd getroffen door de bliksem. In Uitgeest kwam een 42-jarige man om toen hij van het dak van zijn schuur viel.

Hij was daar op geklommen omdat het regenwater niet goed wegliep. De politie vermoedt niet dat hij is getroffen door de bliksem, omdat er op het dak geen sporen van een inslag zijn gevonden.

Aquaplaning

Het KNMI waarschuwt zaterdag het verkeer in Noord-Brabant en Limburg omdat de regenval tot aquaplaning kan leiden. De komende drie uur worden cruciaal voor de verdere ontwikkeling van het weer.

Boven Duitsland vormt zich extreem weer dat mogelijk Nederland binnentrekt. Ook op de lijn tussen Drenthe en Friesland worden binnen een paar uur zware weersomstandigheden verwacht.

Laatste moment

Het KNMI houdt de vinger aan de pols om tijdig een nieuw weeralarm te geven."In dit soort situaties kun je pas op het laatste moment voor een bui bepalen hoe elektrisch actief ze worden", legt Groenland uit.

Als in vijf minuten vijfhonderd blikseminslagen binnen een gebied van vijftig bij vijftig kilometer worden gemeten, wordt een weeralarm afgekondigd. Dat gebeurt gemiddeld twee keer per jaar. Als het onweer aan deze criteria voldoet, is sprake van 'zeer zwaar onweer'.

Open dag

De weersdienst heeft zaterdag elk uur contact met de organisatie van de open dag van de landmacht in het Gelderse Wezep en andere grootschalige buitenevenementen. Als er een weeralarm komt, moeten de naar schatting vijftigduizend bezoekers van de landmachtdag binnen een uur van het open veld af, zegt Groenland.

Defensie laat weten dat vanwege slecht weer in andere delen van het land de demonstratie met Apache- en Cougar-helikopters niet doorgaat. De toestellen moeten daar namelijk vandaan komen.