ROME - Paus Benedictus XVI heeft zaterdag tegenover de Amerikaanse president George W. Bush zijn zorg geuit over de situatie in Irak. Het Vaticaan stelde in een verklaring dat in het overleg onder meer de positie van christenen in Irak aan de orde is gekomen.

Bekijk video

Vorige week zondag werden in het noorden van Irak een katholieke priester en drie diakens vermoord. Drie dagen later werden een andere priester en drie van zijn parochianen ontvoerd.

De paus zei dat hij zeer bedroefd was toen hij van de moorden hoorde. Hij riep zaterdag alle "mannen en vrouwen van goede wil" op te werken aan verzoening in het Arabische land.

Verder stelde de paus dat meer inspanningen moeten worden gedaan om een eind te maken aan de conflicten en de crises in het Midden-Oosten.

Christenen

Bush zei later op een persconferentie in Rome dat hij de paus heeft beloofd al het mogelijke te doen ter bescherming van de christenen in Irak.

Sfeer

Het Vaticaan repte van een vriendelijke sfeer tijdens het gesprek tussen de paus en de Amerikaanse president, dat ruim een half uur duurde. Het was de eerste keer dat Bush en Benedictus XVI elkaar persoonlijk ontmoetten.