RIJSWIJK - Minister Eimert van Middelkoop van Defensie wil Nederlandse militairen inzetten voor de training van leger en politie in Afrikaanse landen. Hij wil daarmee voorkomen dat er slachtpartijen als in Rwanda worden aangericht.

De bewindsman zegt dit zaterdag in een interview met de Volkskrant.

"Met alleen ontwikkelingsgeld kunnen we niet de basis leggen voor stabiliteit. We moeten onze politieke inspanning voor Afrika verbreden naar militaire inspanningen. Een van de problemen is dat veel landen slecht in staat zijn een eigen veiligheidscapaciteit op te bouwen.

We moeten daarbij helpen. Dat zijn we zelf aan het leren in Uruzgan, waar we politiemensen en militairen opleiden", aldus Van Middelkoop.

Gezag

Volgens de bewindsman is het "militair een fluitje van een cent" om in een Afrikaans land het gezag over te nemen.

"Een van de lessen van Afghanistan is: probeer een land zo veel mogelijk in staat te stellen voor de eigen veiligheid te zorgen."

Rwanda

De bewindsman van de ChristenUnie denkt niet aan grootscheepse operaties. Het gaat om kleine aantallen militairen. "Slachtpartijen zoals in Rwanda hadden zeer waarschijnlijk kunnen worden voorkomen met bescheiden middelen."

Mocht Nederland in de toekomst militairen als instructeur naar Afrika sturen, dan zal dat niet de eerste keer zijn. Het vorige kabinet beloofde een jaar geleden dat het samen met de Verenigde Staten soldaten van het verbond van de Afrikaanse Unie zou trainen voor een missie in Darfur.

Trainingen

Verder besloten de landen aangesloten bij de NAVO, waar Nederland ook deel van uitmaakt, afgelopen zomer dat zij trainingen aan sommige landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten gaan aanbieden. Doel is hun legers later makkelijker te laten meedraaien in NAVO-operaties.