WILLEMSTAD - Met de installatie van een interim-regering heeft Curaçao sinds vrijdag het zesde Bestuurscollege (Eilandsregering) sinds de Eilandsraadverkiezingen van 2003. De interim-regering maakt op 1 juli weer plaats voor een nieuw Bestuurscollege.

Op die datum nemen de nieuwe leden van de Eilandsraad zitting. Deze zijn gekozen tijdens de verkiezingen van 20 april.

De overgangsregering bestaat uit vertegenwoordigers van FOL, PAR en PNP. Anthony Godett (leider van de FOL) heeft zitting als gedeputeerde in de interim-regering en zal ook blijven zitten na 1 juli. Sowieso vormen dezelfde drie partijen vanaf 1 juli een nieuwe regering van Curaçao.

Wel wordt vanaf die datum de verdeling binnen het Bestuurscollege gewijzigd aan de hand van het aantal zetels die de partijen in de nieuwe Eilandsraad krijgen. Nu heeft de partij van Anthony Godett vier gedeputeerden van de in totaal zeven gedeputeerden.

Na 1 juli zullen maar zes gedeputeerden worden geïnstalleerd en zal alleen Godett voor zijn partij overblijven. PAR heeft nu twee gedeputeerden, na 1 juli krijgen ze er vier.

Instabiliteit

Bij de installatie van de interim-regering klaagden enkele politici in de Eilandsraad over de politieke instabiliteit op Curaçao, als gevolg van de vele regeringswisselingen in korte tijd.

De nieuwe coalitie heeft de hoop uitgesproken dat met deze coalitie er wel lang met dezelfde partijen geregeerd kan worden. Ook de Antilliaanse premier Emily de Jongh-Elhage (PAR) heeft haar vertrouwen er in uitgesproken dat Curaçao weer een stabiele regering heeft.