RIJSWIJK - De FIOD-ECD heeft deze week de directeur van twee schuldsaneringsbedrijven aangehouden op verdenking van oplichting van minstens negenhonderd mensen. Dat liet het Openbaar Ministerie vrijdag weten.

Het is de directeur van de Stichting Schulden Vrij Leven (SSVL) en Vespa Sociaal Financieel Advies. De ondernemingen boden klanten aan op te treden als schuldbemiddelaar.

Inkomen

De klanten moesten hun inkomen op de bankrekening van SSLV en Vespa storten en een 'vrijwillige bijdrage' betalen. De bedrijven zeiden toe de klanten in ruil daarvoor leefgeld over te maken en hun schulden af te lossen. In veel gevallen kwamen die regelingen volgens justitie niet tot stand.

Onderzoek

De FIOD-ECD begon in het najaar van 2006 met het strafrechtelijk onderzoek naar SSVL en Vespa. De directeur werd aangehouden voor mogelijke oplichting van particulieren en verduistering in de periode augustus 2005 tot juni 2007.

Aanleiding voor het onderzoek waren aangiftes van diverse gedupeerden en van de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet.

De werkzaamheden van de twee bedrijven zijn stilgelegd. In overleg met het functioneel parket zal door de Landsadvocaat een stichting worden opgericht die de dossiers van SSVL en Vespa zal overdragen aan erkende schuldsaneerders.