AMSTERDAM - Een Nicaraguaanse overheidscommissie zal onderzoeken of een negenjarig meisjein staat is haar zwangerschap te volbrengen en veilig een baby op de wereld kanzetten. Dat is maandag door de regering in Managua bekendgemaakt.

De ouders van de negenjarige zeggen dat hun dochter in Costa Rica is verkrachtdoor een Nicaraguaanse man en hebben om abortus verzocht. De Nicaraguaanse wetstaat echter alleen abortus toe bij aanranding, als het leven van de moedergevaar loopt en als de foetus ernstig is misvormd. In alle drie gevallen isonderzoek door drie afzonderlijke deskundigen vereist.

Het meisje keerde vorige week naar Nicaragua terug en het is niet bekend hoever haar zwangerschap is gevorderd. Zij zei zelf voor de televisie dat zij geenbaby wil. Ik wil mijn speelgoed niet met andere kinderen delen, merkte zij op.

Kardinaal Miguel Obando y Bravo verzocht zondag om alle mogelijke inspanningenom het leven van het meisje en haar baby te redden. De kardinaal zei dat hijmet artsen had gesproken, die hem hadden verzekerd dat de negenjarige haar babyveilig ter wereld kan brengen.