RIJSWIJK - Het onweer dat vrijdagavond over Nederland trok heeft in Brabant aan een vrouw en een 42-jarige man het leven gekost. Meerdere mensen raakten gewond door verkeersongevallen die werden veroorzaakt door het slechte zicht.

Bekijk video


Foto: Rene Schneider | Blikseminslag in Schiedam

De Brabantse werd in Goirle getroffen door de bliksem. De man is in het noodweer in zijn woonplaats Uitgeest om het leven gekomen. Hij was op het dak van zijn schuur geklommen omdat het water daar niet goed wegliep. Kort daarna werd hij, volgens de politie Kennemerland, achter de schuur gevonden.

Noodweer

De onweersbuien, die rond half negen grotendeels waren afgezwakt, trokken via Limburg rond 17.00 uur het land binnen en zorgden vooral ten zuidwesten van de lijn Texel-Arnhem voor veel schade.

Brabant

Met name het midden en westen van Brabant werden getroffen. In dit gebied werd de politie overspoeld door meldingen uit de regio van Breda, Tilburg en Roosendaal. "De meldkamer is overbelast", meldde een woordvoerster.

Zundert

In Zundert vloog een schuur met daarin veel dieren in brand door blikseminslag. Kaatsheuvel stond grotendeels blank en in Oosterhout bezweken diverse daken van gebouwen door blikseminslagen en wateroverlast door hevige regenbuien.

In de omgeving van Tilburg is een zogenoemde bolbliksem in verschillende woningen ingeslagen.

Steden

Ook in andere delen van het land hadden mensen last van het weer. In Maastricht, Den Haag en in de regio Gouda-Leiden liepen veel kelders onder en stonden straten blank. In Dordrecht werd de avondvierdaagse afgelast.

Treinen

Het treinverkeer had eveneens te lijden van het weer. Het treinverkeer tussen Nijmegen en Oss ondervond hinder door een kapotte goederentrein, waar de bliksem was ingeslagen.

Tussen Breda en Gilze en Rijen waren overwegen gestoord. In Limburg en Noord-Brabant waren er meer blikseminslagen in bovenleidingen.