SEOUL/PYONGYANG/TOKIO - Noord-Korea heeft dinsdag gedreigd de wapenstilstandsovereenkomst van 1953 op te zeggen. Het land voorspelt een militaire reactie op eventuele sancties of een blokkade.

Het volksleger zal dan gedwongen zijn de bepalingen van de wapenstilstandsakkoorden (van 1953) niet langer te respecteren, zo dreigt Noord-Korea.

De wapenstilstand van 1953 beëindigde drie jaren van bloedige oorlog tussen het communistische noorden en het door de VS en de VN gesteunde zuiden. Een vredesverdrag bleef evenwel uit. Zonder de wapenstilstand is in wezen de Koreaanse oorlog (1950-1953) hervat.

Kernwapenprogramma

De VS overwegen sancties tegen Noord-Korea wegens het niet nakomen van afspraken over de gedeeltelijke ontmanteling van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma. De spanningen tussen Pyongyang en Washington leiden steeds frequenter tot dreigementen uit de Noord-Koreaanse hoofdstad.

Noord-Korea en de VS kwamen in 1994 in Genève overeen dat Noord-Korea inspecties van zijn kerncentrales zou toelaten en dat de VS voor olieleveranties en lichtwaterreactoren zou zorgen. De afgesproken aanpassing van het Noord-Koreaanse energieprogramma moest voorkomen dat het land kernwapens maakte. Vorig jaar bleek dat de Noord-Koreanen gewoon doorwerkten aan hun nucleaire bewapening.

Olie

In november besloten de VS en hun partners die meewerkten aan de nieuwe Noord-Koreaanse energievoorziening een punt achter deze samenwerking met Pyongyang te zetten. De oliekraan ging dicht.

Noord-Korea kondigde daarop in december aan omstreden kerncentrales weer in gebruik te nemen. De inspecteurs van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) werden uitgewezen. Op januari trok Noord-Korea zich terug uit het internationale verdrag tegen de verspreiding van kernwapens, het non-proliferatieverdrag. Eerder deze maand gaf de IAEA het dossier van het overtredende land Noord-Korea in handen van de Veiligheidraad van de VN.

Maatregelen

Washington wil dat de VN maatregelen nemen tegen Noord-Korea. In een dinsdag verspreide verklaring van het Noord-Koreaanse volksleger staat dat de VS met ,,oorlogsdaden'', zoals het sturen van troepen en marineschepen, de wapenstilstandsakkoorden schendt. Nu de VS die naar believen misbruiken, heeft het volgens het volksleger geen zin partij te zijn bij die akkoorden. Hoe het verder gaat hangt volgens de verklaring af van de houding van de VS.