SEOUL - De brand in de metro van de Zuid-Koreaanse stad Taegu heeft aan zeker 134 mensen het leven gekost. Honderdzesendertig mensen zijn gewond en 99 mensen worden vermist. Dat heeft een medewerker van de Zuid-Koreaanse reddingsdiensten dinsdag meegedeeld. In de metro zaten naar schatting zeshonderd mensen.

Bekijk video

De brand is volgens ooggetuigen aangestoken door een man die in een treinstel een melkpak met een licht ontvlambare stof tot ontbranding bracht. Er is een 57-jarige man aangehouden die van de brandstichting wordt verdacht.

De man heeft volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap brandwonden aan zijn armen en benen opgelopen. Volgens een politieofficier is hij geestelijk in de war en is hij in een psychiatrisch ziekenhuis opgenomen.

Giftige gassen bemoeilijken het reddingswerk in de gang van de ondergrondse. Ook het verkeer boven de grond lag enige tijd door giftige rookwolken stil. Winkeliers in de omgeving van de brand moesten vluchten.

Taegu ligt in het zuidoosten van Zuid-Korea, 200 kilometer van Seoul, en is met 2,5 miljoen inwoners de derde stad van het land.

Tijdens de wereldkampioenschappen voetbal vorig jaar werd er de wedstrijd om derde plaats tussen Zuid-Korea en Turkije gespeeld. De stad, die bekend staat om zijn textielfabrieken, kent slechts één metrolijn. Aan een tweede wordt gewerkt.