HEILIGENDAMM - De NAVO was vrijdag terughoudend over een Russisch aanbod tot samenwerking bij de bouw van een raketafweersysteem. De Russische president Poetin bood donderdag op de topconferentie van de rijkste industrielanden en Rusland (G8) in Heiligendamm aan Russische afweer in Azerbeidzjan te benutten.

De Amerikaanse president Bush noemde het interessant en het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken gaf vrijdag een verklaring uit waarin Poetins aanbod een positief en constructief signaal wordt genoemd.

De relatie tussen Moskou en Washington is uiterst koel geworden als gevolg van Amerikaanse plannen het afweersysteem onder meer in Polen en Tsjechië te plaatsen. Moskou ziet daar anti-Russishe manoeuvres in.

Vraagtekens

NAVO-chef Jaap de Hoop Scheffer was vrijdag blij dat presidenten Poetin en Bush hier constructief met elkaar over konden praten maar hij plaatste wel vraagtekens bij de locatie die Poetin voorstelde. "Het is wel érg dicht bij de schurkenstaten waar we het over hebben,"aldus de NAVO-chef.

De VS willen een anti-raketschild opzetten dat langeafstandsraketten onderschept die mogelijk komen uit landen die Washington als schurkenstaten betitelt. Eén van de staten is Iran.

De beoogde Azeri-Russische basis is in Qabala in Azerbeidzjan en ligt slechts 140 kilometer van de Iraanse grensplaats Parsabad.