ASSEN - De 54-jarige G.B. uit Hoorn is vrijdag door de politierechter in Assen veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand wegens het doen van een bommelding.

De man stuurde op 25 september vorig jaar een brief aan premier Balkenende waarin hij dreigde een deel van de riolering onder industriepark Europark in Coevorden op te blazen.

Geintje

De familie B. leeft al jaren in onmin met de gemeente Coevorden over de verkoop van een stuk grond van 3000 vierkante meter op het industriepark. Bij zijn aanhouding verklaarde B. dat het niet zijn bedoeling was daadwerkelijk iemand te bedreigen. De actie zou zijn bedoeld als geintje om de aandacht op zijn zaak te vestigen.

Oefening

De bommelding werd echter serieus genomen omdat B. in de brief ook aankondigde te zullen oefenen voor de aanslag op een tijdstip waarop hoogwaardigheidsbekleders ter plaatse waren voor een officiële openingshandeling op het industriepark. Een bouwplaats werd enige tijd ontruimd en er is onderzoek verricht naar de riolering.

Soeverain

Het Openbaar Ministerie (OM) besloot daarop B. te vervolgen. Tegenover de rechter verklaarde hij vrijdag dat de feiten zich hebben afgespeeld in de 'soevereine Staat Beukeveld', zoals hij het betwiste stukje grond op Duits-Nederlands grensgebied noemt. Hij heeft die staat op 24 januari vorig jaar uitgeroepen en verwijst naar een grensverdrag uit 1824 van het toenmalige koninkrijk Hannover.

Het OM is in zijn optiek dan ook niet-ontvankelijk, omdat in de dagvaarding staat dat de feiten in Nederland zijn gepleegd. "Bovendien heb ik volgens het handvest van de Verenigde Naties het recht om de soevereiniteit van mijn staat met alle middelen te waarborgen."

Hoorn

De rechter maakte korte metten met het betoog van B., die zich niet door een advocaat liet bijstaan. "U heeft de brief vanuit Hoorn, en dus in Nederland, verstuurd naar de minister-president in Nederland. In de brief staat een duidelijke dreiging dat u iets zou gaan opblazen en dat is in Nederland strafbaar. En ik erken de Staat Beukeveld niet", aldus de rechter die conform de eis vonniste. B. kondigde meteen na de uitspraak hoger beroep aan.