AMSTERDAM - Door het hele land hebben treinreizigers vrijdag te maken met vertragingen en uitval van treinen. Tussen Amsterdam en Utrecht moeten reizigers rekening houden met een vertraging van dertig tot zestig minuten, meldt ProRail.

Door een defect aan het spoor rijden daar minder treinen.

Vanwege een defecte bovenleiding waarschuwt ProRail reizigers op het traject Leiden-Hoofddorp voor een vertraging van 30 tot 45 minuten.

Tot 17.00 uur rijden tussen Amsterdam en Leiden minder treinen en tussen Hoofddorp en Leiden rijden geen stoptreinen. Reizigers tussen Hoofddorp en Leiden kunnen omreizen via Schiphol.

Veolia

Ook op het spoor tussen Roermond en Nijmegen zijn er problemen. Op dit traject kampt het vervoersbedrijf Veolia met technische problemen, onder meer door diesel die te warm is geworden.

Treinen rijden in kleinere samenstellingen waardoor veel reizigers samengepakt in te kleine treinen worden vervoerd. Ook zijn er vijf treinen uitgevallen. Vanaf 16.00 uur zijn er volgens een woordvoerder van Veolia meer treinen beschikbaar en worden er minder problemen verwacht.

Amsterdam

Van Duivendrecht naar Amsterdam Bijlmer ArenA en van Amsterdam Bijlmer ArenA naar Abcoude moeten reizigers rekening houden met een vertraging die kan oplopen tot een half uur. De oorzaak is een wisselstoring.

Vanwege materieeltekort waarschuwt ProRail reizigers tussen Nijmegen en Boxmeer verder in de middag- en avondspits voor een vertraging van vijftien tot dertig minuten.

Groningen

Vrijdagochtend heeft het treinverkeer rond Groningen platgelegen door een storing in het bedieningssysteem voor seinen en wissels. Blikseminslag leidde een groot deel van de ochtend tot vertraging op het spoor tussen Breda en Dordrecht. Die problemen zijn inmiddels verholpen, zegt ProRail.